fbpx

Antioxidanții – rolul lor și în ce alimente îi găsim

Rolul antioxidanților în organism

Antioxidanții sunt apărătorii de încredere ai organismului, veghind asupra celulelor acestuia și împotriva factorilor nocivi externi. Antioxidanții ne apără de radicalii liberi și ajută corpul să nu își oxideze propriile celule.

Articol 20 iunie

Aceștia sunt compuși dintr-un complex de elemente nutritive (vitamine și minerale) și enzime specifice. În cea mai pură formă îi găsim în fructe, legume, cereale sau nuci. Dintre cei mai importanți antioxidanți, amintim betacarotenul, vitamina C, vitamina E, zincul și seleniul.

Ce sunt radicalii liberi?

Radicalii liberi sunt atomi și grupuri de atomi, care, scăpați de sub control, pot afecta sistemul imunitar, inima, plămânii sau creierul, ducând la procese degenerative, precum și la apariția cancerului.

Întreaga armată de antioxidanți a organismului luptă pentru a ne proteja de efectele negative ale radicalilor liberi,  dar pot exista și momente în care capacitatea de apărare a corpului nostru scade.

Cum funcționează mecanismul de apărare al organismului?

Corpul uman are un sistem de apărare împotriva radicalilor liberi, dar odată cu timpul, celulele organismului oxidează și au nevoie de sprijin. De aceea, o alimentație bogată în antioxidanți puternici este prima și cea mai la îndemână soluție pentru a ne menține sănătoși.

Astfel, cele mai bune fructe de consumat în sprijinul procesului antioxidant sunt prunele uscate, stafidele, coacăzele negre, afinele, căpșunele, zmeura, portocalele și strugurii. Fiecare 100 grame din aceste fructe aduc organismului cel puțin un sfert din doza necesară de antioxidanți.

Cele mai bune legume sunt varza, varza creață, spanacul, sparanghelul și broccoli. De asemenea, ceapa, porumbul, vinetele și conopida sunt excelente surse de antioxidanți. În aceeași categorie intră și ceaiul verde, puternic antioxidant, chiar de 100 de ori mai puternic decât vitamina C.

Nu uitați, așadar, de protecția împotriva radicalilor liberi și a bolilor grave. Procesul antioxidant este unul dintre cele mai importante procese din organism, având rolul de a menține sănătatea acestuia pe termen lung.

Care dintre alimentele de mai sus vă plac cel mai mult?