fbpx

Ochii uscați – cauze, prevenție, soluții

Ochii uscați apar atunci când lacrimile nu pot hidrata adecvat ochii. Acest lucru se întâmplă când fie nu există suficiente lacrimi, fie când acesta nu corespund din punct de vedere calitativ.

Sindromul uscăciunii ochilor reprezintă una dintre cele mai frecvente simptome oculare și devine tot mai frecvent odată cu înaintarea în vârstă, când scăderea secreției lacrimare apare ca parte a procesului de îmbătrânire. Totodată, femeile sunt și mai predispuse la a dezvolta acest sindrom deoarece el tinde să apară în timpul schimbărilor hormonale precum cele din timpul sarcinii și alăptării sau cele de după menopauză.

Sunt și alte cauze ce pot declanșa uscăciunea ochilor: contraceptivele orale, antidepresivele, antihistaminicele, diureticele sau antihipertensivele, dar și anumite boli autoimmune precum sindromul Sjorgen sau artrita reumatoidă. Desigur, nu uităm de suprasolicitare.

Cum recunoști că ai ochii uscați? Sunt câteva semne care ar putea indica acest lucru:

 • Senzaţie de usturime sau arsură la nivelul ochilor;
  • Mucus fibros în interiorul sau în jurul ochilor;
  • Oboseala ochilor;
  • Ochii roşii;
  • Senzaţie de corp străin sau de nisip în ochi;
  • Sensibilitate la lumină sau la vânt;
  • Perioade de lăcrimare excesivă – deși poate părea un simptom neobişnuit pentru sindromul mai sus amintit, ele se numesc lacrimi iritante şi apar ca reacţie reflexă a organismului;
  • Vedere neclară.

Cert este că ochii uscați produc o senzație de disconfort, iar tratamentele pot ameliora senzația. Dacă și tu recunoști simptomele de mai sus, poți începe prin a-ți schimba stilul de viață, prin a avea mai multă grijă la cât soliciți ochii, a încerca picăturile pentru ochi sau chiar o intervenție.

Dacă nu dorești încă să apelezi la măsuri extreme, poți încerca noul produs din portofoliul nostru, Dr. Hart Picături Oftalmice, pe bază de acid hialuronic. Acestea sunt potrivite pentru ochii sensibili și uscați, au un efect de calmare prelungit și sunt sigure pentru utilizarea alături de toate tipurile de lentile de contact.